Nieuws archief

 • Vrijwilligers met passie

  29-06-2017

  Na de presentatie van tekst en regieconcept op 29 maart 2018 gaat het hele circus rollen: audities, rolverdeling, start van de repetities, productievoorbereiding (decor, kostuums e.a.) op weg naar de première op 10 mei 2020. Tot dan zullen ruim 400 vrijwilligers vele uren (± 150.000) in de voorbereiding steken. De Vereniging Medewerkers Passiespelen bundelt al die vrijwilligers, die met hart en ziel hun inzet leveren op scène of anderszins. Nieuwe medewerkers zijn van harte welkom: acteurs, actrices en ‘handige handjes’ van velerlei aard voor de productie en de begeleiding. Interesse: mail naar vrijwilliger@passiespelen.nl en wij nemen contact met u op.

 • ‘Nieuwe’ tekstschrijvers en ‘vertrouwde’ regisseur samen op weg naar Passiespelen 2020

  28-06-2017

  Met de benoeming van het auteursduo Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen en van regisseur Cees Rullens heeft het bestuur van de Passiespelen Tegelen het startsein gegeven voor de voorbereiding van de Passiespelen 2020. Auteurs en regisseur hebben een jaar de tijd om de tekst en het regieconcept gestalte te geven. De presentatie van tekst en regieconcept is op donderdag 29 maart 2018, Witte Donderdag. Op weg naar de presentatie in maart 2018 hebben beide auteurs en de regisseur regelmatig contact en overleg opdat tekst en dramaturgie op elkaar aansluiten en om er samen voor te zorgen, dat er in 2020 een geheel ‘nieuwe’, ‘andere’ voorstelling komt te staan. De voorstelling 2020 wordt dus geen voortborduren op 2010 en 2015: het wordt opnieuw een verrassing.

 • Abbie Chalgoum wint 'Muulke'!

  24-06-2016

  Op vrijdagavond 24 juni 2016 heeft Abbie Chalgoum - vertolker van de rol van Jezus tijdens Passiespelen 2015 - tijdens de uitreiking van de 'Muulkes 2016', dé Limburgse toneelprijs op het gebied van amateurtoneel, voor de Passiespelen gewonnen in de categorie 'meest opvallende man in een grote rol'! Een mooie bekroning op een fantastisch seizoen. Zowel voor Abbie als voor iedereen die de editie van 2015 tot een groot succes heeft gemaakt!

 • Draaksteken Beesel

  13-06-2016

  Het is nog even wachten op de volgende editie van de Passiespelen. In de buurt van Tegelen - in Beesel - vindt dit jaar het Draaksteken plaats, ook een groots openluchtevenement dat al van oudsher wordt georganiseerd. Op 12-13-14-18-19 en 20 augustus 2016 wordt de legende van Sint Joris en de Draak op theatrale wijze tot leven gebracht. Theaterspel, muziek, zang, gevechten, drama en humor! Het Draaksteken wordt op 21 augustus afgesloten met een grote historische optocht.

 • Abbie Chalgoum genomineerd voor 'Muulke'

  06-06-2016

  Afgelopen zaterdagmiddag 4 juni zijn tijdens een live uitzending van L1 radio de nominaties bekend gemaakt voor de 'Muulkes 2016', dé Limburgse toneelprijs op het gebied van amateurtoneel. Voor de meest opvallende man in een grote rol is Abbie Chalgoum genomineerd: hij speelde de rol van Jezus in het Passiespel van 2015. Op zaterdag 24 juni a.s. wordt tijdens de Aovend van 't Muulke de winnaar bekend gemaakt.

  foto7_Peter Trompetter.jpg

 • Aftredende bestuursleden middelpunt tijdens Witte Donderdag-bijeenkomst

  25-03-2016

  Traditiegetrouw komen elk jaar op Witte Donderdag medewerkers en bestuur van de Passiespelen in Tegelen bij elkaar om de onderlinge band warm te houden. Tijdens de bijeenkomst van 24 maart jl. zijn de jubilarissen gehuldigd met uitreiking van de daarbij behorende waarderingstekenen. Daarnaast is tijdens de bijeenkomst - die plaatsvond in Cultureel Centrum de Haandert - tevens afscheid genomen van drie uittredende, gewaardeerde bestuursleden: Pierre Driessen, Frank Poeth en Harrie Curfs. Voorzitter Wim Beurskens richtte een persoonlijk woord aan de drie afscheid nemende bestuursleden en benoemde daarbij Pierre Driessen en Frank Poeth tot ere-bestuursleden.

  Ere-Bestuursleden.jpg

 • Passiespelen Tegelen ontvangt Goltziuspenning 2016

  22-03-2016

  Op woensdag 23 maart 2016 heeft Stichting Passiespelen Tegelen de Goltziuspenning 2016 ontvangen tijdens een bijeenkomst in het Limburgs Museum in Venlo. De Goltziuspenning wordt iedere twee jaar uitgereikt aan personen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het behoud van cultureel erfgoed, de verspreiding van kennis over cultureel erfgoed of de bevordering van de samenwerking tussen musea, archieven en archeologische en volkskundige instellingen.

  IMG_1316.JPG

 • Tegelse traditie denkt aan nieuwe jongerenproductie

  14-09-2015

  Voor al die jongeren die mee hebben gedaan aan ‘Lente in Galilea’ werd bij het afscheid na de laatste voorstelling een leuk nieuwtje aangekondigd. In de aanloop naar het volgende passiespel dat in 2020 op het programma staat, wil het bestuur onderzoeken of het mogelijk is om in 2017/2018 een nieuwe theatrale jongerenproductie te organiseren. “We zijn er trots op dat wij met onze 84-jaar oude traditie nog zoveel jongeren bereiken: niet alleen in ons publiek maar ook op ons podium”, licht Paul Hollaar toe. Door voor en met jongeren een nieuwe productie op het podium te brengen, willen we de band met de jeugd verder verstevigen en tegelijk investeren in een kweekvijver voor jong talent. Want wellicht is één van de talenten later terug te zien is in één van de hoofdrollen van de Passiespelen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Het zou mooi zijn als wij de traditie en de toekomst van de Tegelse Passiespelen zo levend weten te houden!”

 • 1e rangs tickets nagenoeg uitverkocht!

  23-08-2015

  Let op! Voor de resterende voorstellingen zijn alle 1e-rang kaartjes nagenoeg uitverkocht!
  Alleen voor zondag 13 september zijn er nog 1e rangs plaatsen. Voor alle resterende data zijn er wel nog 2e en 3e rangs kaarten beschikbaar beschikbaar. Ook deze plaatsen bieden een uitstekend zicht op het spel en zijn dus zeker de moeite waard als u de Passiespelen nog wilt zien dit jaar!

 • Passiespelen volop in de belangstelling

  11-08-2015

  Abbie Chalgoum, vertolker van Jezus in de Passiespelen, staat deze week volop in de belangstelling. Afgelopen maandagochtend werd hij geïnterviewd op radio 1 (luister hier terug) en diezelfde dag schoof Abbie aan bij Jinek bij NPO1. Ook stond er een artikel in Trouw en het Nederlands Dagblad en heeft De Volkskrant contact opgenomen.
  Abbie oogst unaniem lof voor zijn vertolking van de Jezusrol. Met nog vijf uitvoeringen te gaan vertelt Abbie over zijn ervaring tot nu toe met Passiespelen Tegelen 2015. De minder positieve aanleiding voor al deze media-aandacht is dat Abbie recent werd bedreigd: hij heeft aangifte gedaan bij de politie.

 • Beleef ‘Lente in Galilea’ mee op zaterdagavond

  15-07-2015

  Met ruim 30.000 verkochte kaarten voor de jubileumvoorstelling ‘Lente in Galilea’ en nog 13 voorstellingen te gaan, stevenen de Tegelse Passiespelen af op een magische zomer. Vanaf komend weekend - zaterdag 18 juli - kunt u deze bijzondere voorstelling in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen ook ’s avonds meebeleven. De belichting van het bij daglicht al zo imponerende decor zal zeker iets extra’s toevoegen aan de theatervoorstelling, die unaniem als spectaculair, ontroerend en meeslepend wordt ervaren. De avondvoorstellingen op 18 en 25 juli, 1 en 8 augustus beginnen om 18.30 uur.

 • Goede kaartverkoop Passiespelen Tegelen 2015

  23-06-2015

  De kaartverkoop van de 20ste editie van de Passiespelen verloopt goed. Gedurende de eerste negen voorstellingen waren al ongeveer 12.500 toeschouwers deelgenoot van het bijzondere schouwspel: nog zestien voorstellingen te gaan. Er is ondertussen - mede dankzij de enthousiaste reacties van pers en publiek - ook een ware run ontstaan op het inmiddels beperkte aantal 1e rangs kaarten. Zo werd afgelopen week het 30.000ste toegangsbewijs online gereserveerd. Mis het niet: er zijn nog kaarten!

 • Vaderdagactie: kom met uw vader naar de Passiespelen en profiteer!

  12-06-2015

  Voor vaderdag (zondag 21 juni) heeft Passiespelen Tegelen een bijzondere actie!

  Kom op vaderdag met uw vader naar de voorstelling en u krijgt:

  - Een gratis programmaboekje met de volledige toneeltekst en muziek-cd, én 
  - Het boekje 'Kleine geschiedenis van de Tegelse Passiespelen' van Paul Seelen!

  Wat moet u doen? Heel simpel. Alle bezoekers die zich op zondag 21 juni met zijn of haar vader bij de kassa melden, komen in aanmerking voor de actie. De enige voorwaarde is dat u kunt laten zien dat u daadwerkelijk vader en zoon/dochter bent en u beiden over een geldig entreebewijs beschikt of ter plekke bij de kassa aankoopt

  Dus, heeft u nog geen cadeau voor vaderdag? Kom dan samen naar Passiespelen Tegelen, beleef een fantastische voorstelling en neem twee prachtige aandenkens mee naar huis!

 • Lente in Galilea betovert oud en jong

  11-05-2015

  De reacties van pers en publiek zijn unaniem lovend na de drukbezochte première van ‘Lente in Galilea’ op zondag 10 mei in Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Meteen na de première barstten de Passiespelen op social media los. “Deze editie is een van de mooiste die ik gezien heb: prachtig ingevuld met zang en muziek.” En: “Lente in Galilea is geweldig, vernieuwend en zeer indrukwekkend”. De pers kopte de dag na de première: “Tevredenheid troef gistermiddag bij de première van de 20ste editie van de Tegelse Passiespelen.” En: “Abbie Chalgoum is een menselijke Jezus, die niet alleen het kruis maar ook het spel met verve draagt.” (Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad). Na deze mooie opening onder een stralende lentezon zijn de Passiespelen los! Tot en met de finale op 13 september kunt u ‘ Lente in Galilea' meebeleven.

 • Passiespelen in de media

  01-05-2015

  Met de première in het vooruitzicht besteden diverse media aandacht aan de aankomende editie van Passiespelen Tegelen. Zo sprak regisseur Cees Rullens en hoofdrolspeler Abbie Chalgoum (Jezus) op zaterdag 25 april met de presentatoren van L1 Cultuurcafé. Daarnaast was Diewertje Blok voor haar programma Landinwaarts tijdens een van de repetities te gast. Het programma Geloof en een Hoop Liefde van de EO besteedt binnenkort ook aandacht aan de Passiespelen. En NRC publiceerde een achtergrondverhaal over de hoofdrolspeler. En Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad publiceerde een reeks achtergrondverhalen in de aanloop naar de première. Om een paar voorbeelden te noemen. Bekijk ook onze nieuwe trailer!

 • Passiespelen op facebook

  01-05-2015

  Laatste nieuws Passiespelen ook via facebook. Hou daarom de facebookpagina van de Passiespelen in de gaten!

 • Passiespelen Tegelen wint 2e prijs Stimuleringsprijs Mens en Cultuur

  20-01-2015

  Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans overhandigde op dinsdag 20 januari jl. in Poppodium Grenswerk in Venlo de winnaars van de Stimuleringsprijs Mens en Cultuur 2014 hun prijzen. De prijs is bedoeld voor ondersteunde culturele organisaties of evenementen die er in 2013 in zijn geslaagd op creatieve wijze meer bezoekers te trekken en meer eigen inkomsten te genereren. De onafhankelijke jury, bestaande uit Theu Boermans (Nationaal Toneel), Katja Weitering (Cobra Museum) en voorzitter Joop de Jong (Universiteit Maastricht), selecteerde vijf genomineerden. Passiespelen Tegelen won de 2e prijs en ontving een cheque van 12.500 euro.

 • Passiespelen genomineerd voor Stimuleringsprijs Mens en Cultuur

  08-01-2015

  Logo.jpg

  Passiespelen Tegelen is genomineerd voor de Stimuleringsprijs Mens en Cultuur. De prijs - een initiatief van de Provincie Limburg - is bedoeld voor gesubsidieerde culturele instellingen of evenementen die er in slagen om op creatieve wijze meer bezoekers te trekken en meer eigen inkomsten te verwerven. De prijs kent twee categorieën. Passiespelen Tegelen is genomineerd in de eerste categorie en maakt kans een geldbedrag van € 30,000,- te winnen. uitreiking vindt plaats op dinsdag 20 januari 2015 aanstaande in Poppodium Grenswerk in Venlo.

 • 'Figuranten' voor op en achter het toneel gezocht!

  10-12-2014

  Passiespelen Tegelen 2015 zoekt nog ‘figuranten’ voor op en achter het toneel. Wilt u meewerken aan de Passiespelen? Komt u dan eens een kijkje nemen bij de full-cast repetitie op zondag 14 december in openluchttheater De Doolhof, De Drink 60 in Tegelen. De repetitie is van 10.00 uur tot ± 14.00 uur.

 • Blazers, strijkers en slagwerkers gezocht!

  24-11-2014

  Reeds maanden wordt achter de schermen hard gewerkt aan de voorbereiding voor de Passiespelen in 2015, waarvan op 10 mei 2015 de première plaatsvindt. Sinds de editie van de Passiespelen in 2010 is ‘muziek’ een belangrijk element in de voorstelling. In 2015 des te meer. Dan zullen – naast orkest (op band) en koor – ook solozang en livemuziek (blazers) nieuwe elementen vormen in de voorstelling. Daarvoor is Passiespelen Tegelen op zoek naar 40 muzikant!

 • Campagne Passiespelen 2015 van start

  28-08-2014

  Op donderdag 28 augustus 2014 is officieel het startsein gegeven voor de kaartverkoop van de 20ste editie van de Passiespelen in Tegelen in 2015. Een deel van de cast reisde daarvoor – in kostuum – samen met o.a. regisseur en tekstschrijver in de speciale Passiespel-bus van VEOLIA af naar het provinciehuis in Maastricht alwaar de Gouverneur van de Provincie Limburg - de heer Theo Bovens - het allereerste toegangsbewijs overhandigd heeft gekregen. Kaarten zijn vanaf dat moment online te bestellen via www.passiespelen.nl, telefonisch via VVV Zuid-Limburg, 0900-555 9798 of via een van onze verkooppunten.

 • Maquette decor Passiespelen 2015 gepresenteerd

  17-04-2014

  De regisseur zelf zegt daarover: "De hoge muren rond de oude binnenstad van Jeruzalem omarmen iedereen; vanaf een hoge - ver naar voren prangende - brug wordt er op neergekeken, een brug die van bloedrood naar gitzwart kan transformeren; het gekrioel in de nauwe steegjes verhoogt de hartslag; de tentenkampen buiten de stad bieden onderdak aan hen die geen huis of herberg konden vinden of betalen; machtige torens zien controlerend uit boven de imposante poorten naar de stad, een macaber Golgotha vol morbide kruizen.

 • Bijzondere erkenning voor Passiespelen Tegelen

  29-03-2014

  Het jaar 2014 is voor de Passiespelen Tegelen wel héél bijzonder begonnen. Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst voor alle medewerkers van de Passiespelen op zondag 5 januari 2014 jl. heeft Ineke Strouken (directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed) meegedeeld, dat Passiespelen Tegelen opgenomen wordt op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. De organisatie heeft bij de bekendmaking een oorkonde - behorend bij deze erkenning - ondertekend en het 'schildje' uitgereikt gekregen: hiermee is plaatsing van de Passiespelen op de erfgoedlijst een feit. Het NCVIE coördineert de implementatie van de UNESCO Conventie van het Immaterieel Erfgoed in Nederland.

 • Literaire uitgave tekst Passiespelen 2015 op 21 maart 2014 verschenen

  17-03-2014

  'Lente in Galilea. Een passiespel', de tekst voor Passiespelen Tegelen 2015 van Patrick Lateur, is op vrijdag 21 maart jl. in boekvorm verschenen bij Uitgeverij Halewijn, Antwerpen. Het boek wordt illustratief opgeluisterd met werk van de kunstenaar Luc Hoenraet. De veelal polyinterpretabele materiekunst van Hoenraet werkt uitstekend als hedendaagse creatie bij het aloude verhaal. Nieuwsgierig en kunt u niet wachten tot mei 2015? Bestel dan nu alvast de literaire uitgave in boekvorm. (let op: deze versie kan afwijken van de versie die uitgevoerd wordt met Passiespelen 2015)

 • WERVING KOOR EN/OF FIGURATIE ÉN TWEEDE AUDITIE (NOG ENKELE ROLLEN)

  13-01-2014

  Op zondag 10 mei 2015 is de première van de twintigste Passiespelen in Tegelen. Dat is de eerste van een reeks van vijfentwintig voorstellingen. 
  Voor deelname in het koor of in de figuratie (het volk), eerste repetities in mei 2014, kunnen zich nog medewerkers melden. 
  De repetities voor de acteurs en actrices met tekstrollen zijn begonnen, doch er is nog een drietal belangrijke tekstrollen in te vullen en daarvoor wordt begin februari een tweede auditie gehouden. Aanmelden:audities@passiespelen.nl.

 • Nieuw en Jong talent bij Passiespelen 2015!

  28-06-2013

  Het zinderde in De Haandert in Tegelen donderdagavond 27 juni bij de bekendmaking van de rolverdeling voor de Passiespelen 2015. De zaal zat vol met 'passiespelers', waaronder veel nieuwe en - zeer verheugend - veel jonge mensen. Het resultaat een verrassende en spannende cast. Venlonaar Abbie Chalgoum is gekozen als vertolker van de Jezusrol. Verdere belangrijke rollen worden vertolkt door Suzanne van Bree (Maria), Leta Bell (Maria van Magdala) en Marcel Claessen (Judas). 

 • Tekst Passiespelen 2015 gepresenteerd

  29-03-2013

  Tekstschrijver Patrick Lateur heeft de laatste hand aan de literaire tekst Passiespelen 2015 gelegd. Op 28 maart jl. - Witte donderdag - presenteerde hij deze aan bestuur en medewerkers van de Passiespelen in Tegelen. Bijna een jaar geleden werd het startsein gegeven met de bekendmaking van tekstschrijver en regisseur. Nu, een jaar verder, kan regisseur Cees Rullens aan de slag met zijn nieuwe regieconcept en kan hij samen met de auteur werken aan de 'speeltekst': "Ik verheug me op de nieuwe tekst. Een prikkelende garantie voor een spiksplinternieuw Passiespel." De muziek wordt wederom gecomponeerd door Nard Reijnders.

 • Audities Passiespelen 2015 Tekst- en zangrollen

  29-03-2013

  Eind mei 2013 vinden in Tegelen de audities plaats voor de tekstrollen en de tekst-/zangrollen en op vrijdag 20 september 2013 starten de repetities. De première van de twintigste Passiespelen in Tegelen vindt plaats op zondag 10 mei 2015. Dan is de eerste van een reeks van vijfentwintig voorstellingen, die tot begin september 2015 doorloopt. Minimumleeftijd bij auditie: 16 jaar. Aanmelden voor de audities is vanaf nu mogelijk.

 • Patrick Lateur wint Prestigieuze cultuurprijs

  25-03-2013

  Op zondag 24 maart jl. heeft Patrick Lateur, auteur van het nieuwe Tegelse Passiespel, uit handen van Vlaams Minister van Cultuur Joke Schauvliege de Driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap Literatuur - Vertalingen ontvangen. Deze prijs wordt uitgereikt aan een Vlaams auteur wiens literaire werk op een opmerkelijke wijze door zijn kwaliteit in de aandacht kwam. Het is de hoogste waardering die men in Vlaanderen als schrijver kan krijgen.

 • 'Hem achterna!'

  Op Witte Donderdag vindt in Tegelen traditiegetrouw de Witte Donderdagbijeenkomst van de medewerkers aan de Passiespelen plaats. De bijeenkomst van dit jaar, op donderdag 29 maart in Cultureel Centrum De Haandert in Tegelen, kreeg een bijzonder karakter.
  Na een toespraak door voorzitter Wim Beurskens presenteerden de auteurs Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen hun nieuwe theatertekst voor de Passiespelen 2020, getiteld ‘Hem achterna’, en gaf regisseur Cees Rullens een eerste schets van zijn beoogde regie-aanpak op basis van deze nieuwe tekst.

 • Werving audities gestart

  Door Cees Rullens is tijdens de Witte Donderdagbijeenkomst op 29 maart jl. de wervingsactie voor kandidaten – acteurs en actrices – voor een tekstrol gelanceerd. Kandidaten kunnen zich melden op audities@passiespelen.nl. De audities vinden plaats in de periode tussen 24 mei en 16 juni 2018. Op donderdag 28 juni 2018 wordt vervolgens de rolverdeling bekend gemaakt. De repetities voor de tekstrollen beginnen in het najaar. ‘Volk en koor’ stromen vanaf medio 2019 in en dan begint ook de voorbereiding voor decorbouw, kostuums, e.d.

  ‘Meedoen aan de Passiespelen is niet alleen een fantastische ervaring, maar ook een uitdaging om het allerbeste uit jezelf te halen. Je begint, samen met een professioneel team, aan een reis die zijn weerga niet kent,’ Abbie Chalgoum (Jezusrol in 2015).

 • Nieuwe voorzitter Stichting Passiespelen Tegelen

  Vrijdag 21 september jl. heeft Jos Teeuwen de voorzittershamer van de Stichting Passiespelen Tegelen overgenomen van Wim Beurskens, die terugtreedt als voorzitter en als bestuurslid. Het bestuur van de stichting heeft Wim Beurskens – hij was voorzitter sinds 1985 – vanwege zijn verdiensten voor de Passiespelen benoemd tot erevoorzitter.

  _MG_6055_.jpg

 • Rolverdeling Passiespelen 2020 bekend

  Spanning en ontlading, blijdschap bij de bekendmaking op donderdagavond 28 juni van de rolverdeling voor de Passiespelen 2020, die op 10 mei 2020 in première gaan. In de voorbije weken heeft een 80-tal kandidaten auditie gedaan voor een van de tekstrollen. Regisseur Cees Rullens heeft aan 46 daarvan een rol toegekend. Geen eenvoudige opgave, omdat eenieder zich vol overgave tijdens de audities heeft ingezet, met – zo vertelde de regisseur – vaak ontroerende, krachtige en talentvolle presentaties, óók van jongeren. De vraag ‘wie mag welke rol gaan spelen?’, was op aller gezichten te lezen. De naam van de vertolker van de Jezusrol werd als laatste bekend gemaakt: Marcel Claessen uit Beesel. De repetities beginnen op vrijdag 26 oktober 2018.

-- meer nieuws --