Abdij-Ulingsheide

Trappistenabdij Ulingsheide

Passie voor God – rondleidingen door abdij Ulingsheide

Met hart en passie voor God leefden op de Tegelse heide meer dan 120 jaar monniken van de Trappisten. Zij vestigden zich in 1884 in Tegelen. Vanuit het Belgische Westmalle vertrokken toen de eerste kloosterlingen naar een kleine boerderij op de Ulingsheide, destijds een verlaten gebied aan de grens met Duitsland. In 1933 wordt het klooster verheven tot abdij.

 

De kloosterlingen leefden volgens de Regel van Benedictus, waarbij de gelofte van armoede en de structuur van bidden en werken (ora et labora) strikt werden gevolgd. Ook hadden ze zwijgplicht. Een gevolg daarvan was dat de trappisten een eigen gebarentaal ontwikkelde om onderling te communiceren. Waar vroeger monniken rondliepen en hun gezang de kloosterkapel vulde, is het nu rustig. De mystiek is echter gebleven.

 

De Heemkundige Kring Tegelen verzorgt rondleidingen door de abdij. De rondleidingen kunt u combineren met een bezoek aan een van de twee restaurants op het kloosterterrein. Hier kunt u terecht voor koffie/thee met gebak (Limburgse vlaai), een lunch of diner.

Bezoek:

Abdij Ulingsheide

Ulingsheide 3, 5932 NA Tegelen

 

Rondleidingen vinden alleen plaats met gids

Te reserveren op dinsdagen t/m zondagen tussen 10.00 en 14.00 uur

Voor aanmelding en meer informatie klik hier.