INFORMATIE voor Blinden en Slechtzienden

De Passiespelen Tegelen heeft deze editie speciale aandacht voor blinden en slechtzienden. Twee van de achtenvijftig voorstellingen van de Passiespelen 2021 zijn in samenwerking met Stichting Komt het Zien geschikt gemaakt voor blinden en slechtzienden. Er wordt voorafgaand aan de voorstelling een inleiding met ‘touchtour’ georganiseerd en tijdens de voorstelling wordt via koptelefoons een live-audiodescriptie door een blindentolk gegeven. De rest van het publiek merkt overigens niets van de live-audiodescriptie, behalve dat men mensen met een koptelefoon ziet zitten.

Hoe gaat het in z’n werk?

Servicemail met audio-introductie

Een week voor de voorstelling ontvangt men via de theaterkassa een servicemail met een link naar de audio-introductie. Hierin worden visuele elementen beschreven, zoals het decor en de kostuums. Ook de namen van de personages en een korte synopsis zijn erin opgenomen. Zo kan men zich thuis al voorbereiden.

 

Inleiding

Een uur voor aanvang geeft de blindentolk informatie over het stuk en beschrijft nauwkeurig hoe decor en kostuums er uitzien. De spelers zijn hierbij kort aanwezig, zodat men kennis kan maken met hun stemmen. Indien mogelijk gaat men het toneel op om het decor en de kostuums ook voelen (de ‘touchtour’). Dit alles uiteraard in overleg met de productie.

 

Live-audiodescriptie

Tijdens de voorstelling worden alle visuele aspecten beschreven door een blindentolk. Via een koptelefoon met een kleine FM-ontvanger horen slechtzienden en blinden deze aanvullende beschrijving. Het geluid van het toneel en de zaal hoort men ook, zoals tekst van de acteurs, zang, muziek en reacties van publiek.

 

Situatie

De visueel beperkten zitten tussen het ziende publiek bij een reguliere voorstelling (inclusie). Er zijn geen extra aanpassingen nodig. Het andere publiek merkt niets van de live-audiodescriptie, behalve dat men enkele mensen met een koptelefoon ziet zitten.

Blindengeleidehonden mogen in principe mee op de tribune. Plaatsen met extra beenruimte verdienen hierbij de voorkeur.

 

Organisatie

Komt het Zien!  komt met een blindentolk, een technicus en een gastvrouw/gastheer om de doelgroep te begeleiden.

“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend!”

Reserveren

Informatie en reserveren: kaarten@passiespelen.nl of telefonisch 077-3263102 (Toeristeninformatie Venlo)
(geef aan hoeveel tickets u mét en zonder audioscriptie wenst, vermeld telefoonnummer en geef andere wensen door mbt toe te wijzen plaatsen)
Rang 1: € 36,50 (i.p.v. € 41,-)
Rang 2: € 33,- (i.p.v. € 37,-,-)
Kinderen t/m 12 jr. € 20,-

Ruby:

“Ik wil zoveel.”